Blogul lui Andrei Şandor

Actualitate orădeană, comentarii, atenţionări etc.

Zeci de diplome universitare orădene anulate!

Posted by Andrei Sandor pe 28/10/2009

universitate_oradeaRectorul Universităţii din Oradea (UO), Cornel Antal, a decis anularea a 46 de diplome de licenţă şi de studii aprofundate, emise în perioada 1994 – 2006. Toate documentele în cauză sunt nule începând cu data de 27 octombrie 2009. În afară de doi dintre cei descoperiţi, toţi titularii diplomelor anulate sunt cetăţeni străini. UO a informat deja ambasadele ţărilor în cauză. În paralel, continuă şi ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru stabilirea vinovaţilor şi tragerea lor la răspundere.
Miercuri, 28 octombrie, conducerea Universităţii orădene a ieşit în faţa presei locale cu lista curpinzând numele persoanelor cărora, în trecut, li s-au eliberat diplome de licenţă sau de studii aprofundate, dar care nu ar fi avut dreptul la aceste acte. Mai exact, este vorba despre documente care au fost întocmite fără ca respectivii studenţi să fi lăsat urme în ceea ce priveşte trecerea lor legală prin facultăţile de la UO. Decizia de anulare a celor 46 de diplome a venit în urma unei anchete interne, iniţiată încă din 2007 de rectorul Cornel Antal şi în baza prevederilor Ordinului de Ministru al Educaţiei nr. 2284, apărut în acelaşi an, care dă dreptul universităţilor să anuleze diplomele pentru ai căror posesori nu există acte doveditoare ale parcursului şcolar…

…Deşi scandalul diplomelor false eliberate cetăţenilor străini mocnea de ani de zile, dezvăluiri din Italia au făcut ca buba să explodeze. Astfel, unui stomatolog italian i s-a părut ciudat că pe diploma orădeană a tehnicianului său dentar apare ca perioadă de studii un interval de ani în care respectivul lucra permanent la cabinet. În Italia.
ifrim_mirceaDe acolo sesizarea care a ajuns la Ministerul Educaţiei din România, la conducerea Universităţii din Oradea şi la procurori. Colac peste pupăză, ex-decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie (FMF), Mircea Ifrim, se afla într-un continuu conflict cu fostul rector, Theodor Maghiar şi cu fiul acestuia, care, la un moment dat a fost şef peste FMF. În noiembrie 2008, în mai multe declaraţii preluate şi în presa naţională, Ifrim (foto) dădea în vileag modul în care familia Maghiar ar fi clădit o adevărată “reţea de crimă organizată” cu diplome false. Fostul parlamentar PRM acuza direct bătrânul rector că dispunea în unele cazuri ca diplomele respective să fie duse direct acasă la titularii care, de multe ori, nu veneau niciodată la facultate. În urma reizbucnirii scandalului, decanul de atunci, Adrian Maghiar şi-a dat demisia din funcţie, motivând că s-a săturat de presiunile care se făceau asupra lui (n.b.: era campanie electorală parlamentară, iar familia Maghiar era cunoscută ca fiind apropiată PSD) şi declara că nu are nimic de a face cu diplomele false.

Vă invit să citiţi întregul material în numărul de joi, 29 octombrie, al JDD.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: