Blogul lui Andrei Şandor

Actualitate orădeană, comentarii, atenţionări etc.

Lansare de carte în oraşul fără librării

Posted by Andrei Sandor pe 29/10/2009

ioan_babaProfesorul Ioan Baba Armânescu şi-a lansat al doilea volum de poezie.
Joi, 29 octombrie, la Casa de Cultură a Municipiului, veteranul om de litere şi-a prezentat cea mai recentă carte, ajutat de ziaristul Miron Blaga şi urmărit de un grup de prieteni, apropiaţi şi chiar studenţi de la Universitatea “Agora”. Dincolo de bucuria unui nou mănunchi de versuri, Baba, un adevărat mânuitor şi mântuitor de cuvinte, a deplâns soarta culturii bihorene şi a criticat economia de piaţă de la Oradea, care a făcut ca oraşul să rămână fără librării.
baba_blagaÎntr-o atmosferă intimă, profesorul Baba îşi aranjează pe masă, timid (dar mândru!), volumele pe care apare semnătura lui. Aproximativ 25 de persoane aşteaptă detaliile despre noua carte, “Harul dimineţilor de toamnă”, apărut prin grija Imprimeriei de Vest Oradea. Gazetarul Miron Blaga prezintă un volum în care, aparent, s-au întâlnit mai mulţi poeţi din mai multe epoci şi cu diverse înclinaţii artistice. Potrivit criticului literar, versurile lui Ioan Baba Armânescu pot fi caracterizate prin contemplare îngândurată, registre romantico-expresioniste şi, nu în ultimul rând, printr-un limbaj de efect, acrobatic. Ca stil, poetul nu ascunde că Lucian Blaga este o sursă de inspiraţie pentru el. Metrul liber, pseudorimele, eruditismul limbajului, vocabularul bogat, respectiv modernismul şi tradiţionalismul exprimării fac din noua carte scoasă de Baba un punct de interes pentru pasionaţii de poezie.

Poezie, după zeci de ani…

Bani grei pentru cărţi
baba_lansareCu un oarecare regret (sau nostalgie?), profesorul orădean îşi aminteşte că, în ciuda unor constrângeri intelectuale evidente, pe vremuri se trăia bine pe la noi. Culmea, Baba, un foarte vocal critic al oprimării din perioada comunistă, spune că se primea suma de 70.000 lei pentru o carte scrisă: 30.000 la semnarea contractului cu editura şi restul de 40.000 lei la predarea manuscrisului. “Acum, cărţile sunt scoase pe banii noştri şi nici măcar nu ai garanţia că poţi să le distribui pe la librării, dacă nu ai intrare. Iar la Oradea s-au desfiinţat toate librăriile!”, a precizat cu tristeţe Baba.
Noua carte de poezii a profesorului veteran urmează după volume precum “Firimituri de la masa înţelepţilor”, “Logosfera” şi “Retorica Perennis” (un curs pe care Ioan Baba Aronescu îl predă şi în continuare studenţilor de la Universitatea “Agora”).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: