Blogul lui Andrei Şandor

Actualitate orădeană, comentarii, atenţionări etc.

Efectele presei asupra copiilor, la “Oltea Doamna”

Posted by Andrei Sandor pe 30/10/2009

P1440282Cartea – prietena mea” este un proiect interjudeţean de anvergură, realizat în tandem de cadre didactice de la Şcoala “Oltea Doamna” din Oradea şi de la Şcoala din Variaş (judeţul Timiş). Vineri, 30 octombrie, reprezentanţii celor două instituţii de învăţământ preuniversitar s-au revăzut şi au asistat la un curs de formare cu temă de actualitate: “Impactul mass-media asupra copilului”. Lector: profesor doctorand Adelina Iacob. Din meniul zilei a facut parte şi un moment artistic oferit de copiii clasei a II-a C de la şcoala orădeană.

Sub bagheta institutoarelor Elena Pavel şi Viorica Mitran, elevii din a II-a C au interpretat imnul şcolii şi le-au prezentat celor de faţă o variantă a celebrei fabule “Greierele şi furnica”. De asemenea, programul artistic a conţinut momentul dansului toamnei, precum şi dans modern. Regia s-a dovedit a fi adecvată vârstei elevilor, cei mici achitându-se cu brio de rolurile pe care le-au primit. Tot în cadrul fazei de azi (30 octombrie) a proiectului celor două şcoli, institutoarea Romelia Ciarnău a detaliat activităţile din cadrul “Cartea – prietena mea” (avându-l ca manager de proiect pe directorul Şcolii “Oltea Doamna”, Mircea Mitran), grupate pe un CD.
P1440271Invitaţii Şcolii “Oltea Doamna” au putut, de asemenea, vizita o expoziţie cu o sumedenie de lucrări create de copii de-a lungul desfăşurării amplului proiect. Timp de 4 ore (în două reprize de câte 120 minute), prof. drd. Adelina Iacob a susţinut un curs de formare cu tema “Impactul mass-media asupra copilului”, subiect deosebit de important şi de sensibil în anul 2009. La activitate au fost invitaţi: Violeta Taichiş, inspector de Învăţământ Primar în cadrul Inspectoratul Şcolar (ISJ) Judeţean Bihor şi omologul acesteia de la Timiş, Maria Oprescu, respectiv Virginia Tiurbe, directoare a Casei Corpului Didactic şi directorul adjunct Ion Zabota de ISJ Timiş. Echipa orădeană care s-a implicat în realizarea proiectului “Cartea – prietena mea” este formată din 6 institutoare: Silvia Simuţ, Viorica Mitran, Rodica Foltuţ, Luminiţa Petca, Romelia Ciarnău şi Elena Pavel. Partea timişană, reprezentând Şcoala Variaş, este compusă din: director-profesorul Daniela Dragomir, profesorii Corina Muntean şi Florin Zamfir, institutorii Mihaela Zamfir, Sonia Zappl şi Diana Subota, respectiv din învăţătorii Nicolae Cornescian, Nada Cirici şi Stoianca Zarin.

Proiect interjudeţean de 2 ani şcolari
P1440259Lansat în mai 2009, graţie interesului manifestat de Şcoala “Oltea Doamna” din Oradea, de Inspectoratele Şcolare Judeţene Bihor şi Timiş, de Primăria Oradea şi de Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai”, proiectul în chestiune se derulează şi în anul şcolar în care ne aflăm. Potrivit directorului Mircea Mitran, este vorba despre o acţiune care “tinde spre o abordare interdisciplinară”, fiind un mod eficient de asigurare a creşterii coerenţei şi calităţii activităţilor. Prima activitate efectivă din cadrul proiectului interjudeţean a fost găzduită de Biblioteca “Gh. Şincai” din Oradea. În 22 mai 2009, s-a putut asista la un medalion Eminescu (“Înger şi lumină a poeziei româneşti”) şi la o dramatizare a schiţei “Dl. Goe” de Ion Luca Caragiale. De asemenea, cei prezenţi au fost invitaţi să arunce o privire expoziţia “Natura oglindită în operele marilor clasici”. A urmat apoi o eco-tabără de trei zile, la Pădurea Neagră. Elevii au avut prilejul să contribuie la ecologizarea zonei, să participe la activităţi sportive, drumeţii şi creaţii literare şi să fie lângă un foc de tabără adevărat. Fiind un proiect în tandem, cei de la “Oltea Doamna” au făcut o deplasare în Timiş, la Şcoala de la Variaş. Acolo, s-a participat la Festivalul Etno-Cultural din localitate. Venirea la Oradea a partenerilor timişeni a fost cea mai recentă manifestare din cadrul proiectului “Cartea – prietena mea”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: