Blogul lui Andrei Şandor

Actualitate orădeană, comentarii, atenţionări etc.

Au vrut primar. Băsescu le-a dat un primar!

Posted by Andrei Sandor pe 06/11/2009

liviu_negoitaLovitură de teatru în piesa despre criza politică din România.
Vineri, 6 noiembrie, cu fix o lună înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a făcut a doua desemnare de premier. Alesul, de data asta este nimeni altul decât Liviu Negoiţă, primarul democrat-liberal al Sectorului 3 din Bucureşti. Numele a căzut ca o mică bombă, în contextul în care aproape toată lumea se pregătea ca Vasile Blaga să aibă parte de „onoarea” de a forma un Guvern.
Decizia lui Băsescu vine după o nouă rundă de discuţii cu partidele politice parlamentare şi după ce majoritatea nouă (PSD-PNL-UDMR) a arătat că nu renunţă la propunerea Klaus Johannis pentru funcţia de premier. Dacă edilul-şef sibian nu a fost o soluţie acceptabilă pentru Preşedintele României, totuşi, Traian Băsescu a satisfăcut una dintre principalele solicitări ale oponenţilor săi şi ai PD-L. Adică a desemnat un primar. Mai mult, din statistici rezultă că întâiul gospodar al Sectorului 3 din capitală conduce o populaţie mult mai numeroasă (vreo 400.000 de locuitori) decât Johannis, Sibiul având sub 200.000 de cetăţeni.
Prim-ministrul desemnat a şi organizat o consultare cu reprezentanţii partidelor din Parlament, în vederea creării unui Guvern de uniune naţională. Unii au refuzat din start să negocieze cu Liviu Negoiţă. Alţii (minorităţile – altele decât cea maghiară – şi independenţii) au semnat condica.
Cu toată graba şi nevoia urgentă ca ţara să aibă un Guvern cu puteri depline, este foarte puţin probabil ca miniştrii propuşi de Negoiţă să primească votul de învestitură al senatorilor şi deputaţilor, PSD, PNL şi UDMR rămânând tari pe poziţiile lor iniţiale. Altfel spus, cel mai probabil scenariu este că Guvernul Boc va fi cel care va gestiona alegerile prezidenţiale, deşi mandatul său, conform Constituţiei, nu ar putea depăşi mijlocul lunii noiembrie.

*foto: storage0.dms.mpinteractiv.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: