Blogul lui Andrei Şandor

Actualitate orădeană, comentarii, atenţionări etc.

Evadări riscante din Berlinul de Est

Posted by Andrei Sandor pe 08/11/2009

evadare_Conrad_SchumannÎn istoria Zidului, au fost consemnate în jur de 5.000 de evadări reuşite. Numărul celor care au murit în timp ce încercau să fugă în Berlinul de Vest şi al celor care au pierit din cauza existenţei Zidului a fost mereu subiect de controverse. Cea mai vocală persoană în declaraţii este Alexandra Hildebrandt, directoare a Muzeului “Checkpoint Charlie” şi văduvă a fondatorului muzeului. Aceasta estimează că ar fi vorba despre mult peste 200 de persoane. În acelaşi timp, un studiu aflat în derulare la Centrul pentru Cercetare Istorică Contemporană din Potsdam a confirmat 136 de morţi. Înainte, cifrele oficiale vorbeau despre 98 de ucişi în timp ce încercau să plece din Berlinul de Est.
Guvernul est-german a ordonat paznicilor de pe zid să tragă în defectori, deşi aceste ordine nu sunt aceleaşi cu cele care porunceau santinelelor să îi ucidă pe “fugari”, ordine criminale pe care oficialii Republicii Democrate a Germaniei le negau. Conform unui ordin descoperit mai târziu, în octombrie 1973, a fost emis un ordin prin care paznicilor de la Zid li se spunea că cei care încearcă să fugă sunt criminali şi, prin urmare, trebuie ucişi: “Nu ezitaţi să folosiţi armele de foc din dotare nici în cazul în care graniţa este forţată în compania unor femei şi copii, tactică des folosită de trădători”, ar fi fost menţionat în Ordinul de tragere.
Primele încercări reuşite de evadare aveau în centru oameni care săreau peste sârma ghimpată iniţială sau care săreau din ferestrele apartamentelor peste linia de demarcaţie. Astfel de acţiuni au încetat în momentul în care Zidul a fost fortificat. Pentru a rezolva aceste tentative simple, autorităţile din Germania socialistă nu au mai permis ocuparea apartamentelor situate în apropierea zidului. De asemenea, a urmat ca fiecare clădire din vecinătatea graniţei cu Berlinul de Vest să aibă geamurile zidite.
În 15 august 1961, Conrad Schumann a fost prima santinelă est-germană care a evadat în sectorul francez al Berlinului de Vest, sărind peste sârma ghimpată. Scena a şi fost surprinsă, după cum se vede în fotografia ataşată acestui post.

Va urma…

*foto: Peter Leibing

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: