Blogul lui Andrei Şandor

Actualitate orădeană, comentarii, atenţionări etc.

Bolojan readuce în Primăria Oradea o “firmă de casă” a PD

Posted by Andrei Sandor pe 12/11/2009

ibolojan1Din ciclul “ce vrăji a mai făcut administraţia mea locală?”, vă prezint modul în care Ilie Bolojan, primar de Oradea, şi-a dat cu firma în cap. Ghinionul lui este că unii dintre noi mai avem memorie. Sau, dacă cumva nu memorie, avem arhive personale cu articole pe care le-am scris în trecutul nu foarte îndepărtat.
O parte a presei locale a relatat despre una dintre cele mai recente contracte de achiziţie publică parafate de Municipalitatea orădeană. Mă refer la cumpărarea de arbori şi arbuşti care urmează să fie plantaţi în mai multe locaţii din oraş. Tanda pe manda, firma declarată câştigătoare a licitaţiei este…Cine credeţi? Dacardi! Nu vă spune nimic acest nume? Nu se poate! Păi, aţi uitat de mijlocul lunii mai 2008, când Super-Bolo, candidatul liberal pentru şefia Primăriei i-a făcut în fel şi chip pe cei care diriguiau atunci urbea din cauza contractelor de amenajare peisagistică? Aţi uitat că Dacardi a fost una dintre firmele vizate şi care au fost catalogate drept “firme de casă ale Partidului Democrat”? Că Bolojan vorbea (şi) atunci de “furt din bani publici”? Mai ţineţi minte de celebra sintagmă “gaşca din Primărie” şi dilema bolojaniană “ori sunt proşti, ori sunt hoţi”, cu referire la acceptarea unor preţuri descrise drept mult umflate faţă de cele normale pentru acele lucrări peisagistice? Toate acele declaraţii pompoase şi strigăte electorale de luptă pot fi considerate năruite. Administraţia locală, condusă acum de acelaşi Ilie Bolojan din campania anti-Mihai Groza (n.b.: primarul interimar de atunci al Oradiei) din luna mai a anului 2008, face din nou business cu una dintre firmele “escroace”, Dacardi. Chiar dacă îi cunoaşte trecutul. Chiar dacă actualul primar ştie, probabil, că se zvonea că unul dintre administratorii firmei, Mihai Benea (foto) ar fi cumnatul secretarului general al PD-L, Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării şi interimar la Interne. Da, cel aflat în bune relaţii cu Ilie Bolojan. Interesante sunt căile administraţiei locale orădene.
mihai_benea_dacardi1Nu am uitat acea zi de sâmbătă, când, după explozia liberală de la conferinţa de presă de la prânz, în plină campanie electorală locală, Primăria a fost nevoită să riposteze, aducând în faţa presei reprezentanţii celor trei societăţi incriminate, pe interimarul Groza şi pe şeful de atunci al Administraţiei Imobiliare Oradea, Marcel Boloş, dar şi o piramidă de acte care arătau că toate lucrările incriminate au fost adjudecate în urma unor licitaţii.
Am scris aceste rânduri pur şi simplu pentru a nu avea tentaţia (cum, aparent, au alţi colegi din presa locală…) de a uita că politica este într-adevăr o mare curvă. Şi că e foarte adevărat că în politică nu e bine să fii prea radical. O fi avut Dacardi, de data asta, un preţ bun (şi pe placul lui Bolojan), dar mă mir că şeful administraţiei locale nu a apelat la lista neagră a firmelor care, teoretic, nu ar mai avea dreptul să facă afaceri cu Primăria Oradea. Că parcă şi cu asta se lăudau liberalii, imediat după câştigarea alegerilor locale din 2008. Că vor întocmi această listă şi o vor invoca în caz de nevoie. Se pare că în cazul Dacardi nu este nevoie, deşi firma a pierdut contractul de reamenajare a Parcului 1 Decembrie din Oradea deoarece nu a putut să respecte termenul de realizare stipulat în contract. Adică e un partener neserios. Nu şi în cazul arborilor şi arbuştilor pe care, timp de un an de zile, va trebui să îi întreţină? După ce i-a livrat şi amplasat, evident.
Menţionez că, potrivit site-ului Primăriei Oradea, firma Dacardi se află în baza de date la capitolul ‘Risc în achiziţii publice’. Concluziile le las în seama cititorilor.

*foto: arhiva mea personală

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: