Blogul lui Andrei Şandor

Actualitate orădeană, comentarii, atenţionări etc.

În Oradea, campania electorală dăunează grav culturii

Posted by Andrei Sandor pe 12/11/2009

electoral_mezzoforteDe fapt, se pare că şi în alte localităţi româneşti. Ceea ce, de altfel, înseamnă că administraţiile locale sunt mult prea comode şi nu vor să se complice pentru a delimita afişajul electoral de cel de altă natură. Şi astfel, Municipalitatea mai şi pierde ceva bănuţi în blestemata perioadă electorală, refuzând banii pe care cei care vor să expună afişe de promovare ar vrea să le plătească. Dar haideţi să vorbim la concret…
Potrivit Legii electorale, primarii trebuie să amenajeze „…locuri speciale pentru afişajul electoral. De asemenea, primarul dispune amplasarea în acele locuri a panourilor electorale pentru fiacre dintre candidaţii la prezidenţiale…”. E clar, nu? Ei bine, ce au ales să facă edilii-şef, printre care şi Ilie Bolojan, primarul Oradiei: cică au stabilit locurile speciale pentru afişajul electoral, desemnând în acest sens toate locurile ordinare de pus afişe, pe toată raza urbei. Cu alte cuvinte, locurile „speciale” din Oradea nu sunt altele decât tot acelea pe care locuitorii pot vedea, de-a lungul anului (a oricărui an, nu doar a celui electoral!) tot felul de afişe de mediatizare a expoziţiilor, concertelor, întrunirilor yogine, târgurilor de tot felul etc. Adică nu este nimic special în locurile speciale de afişaj electoral din Oradea. Decât că, în mod abuziv, mi-aş permite să spun, orice altă activitate care necesită un pic de publicitate outdoor poate muri sau poate fi reprogramată după ce România îşi va fi votat noul preşedinte. E uşor enervant şi jignitor la adresa celor care mai vor şi altceva decât o lună (+ 2 săptămâni) de bâlci electoral.
Un exemplu concret de obstrucţionare locală a unui act de cultură este cel care se întâmplă chiar în aceste zile, cu concertul Mezzoforte, care va avea loc în sala „Enescu-Bartok” a Filarmonicii de Stat din Oradea, în ziua de luni, 23 noiembrie.
andrei_joe_RTÎn emisiunea de azi (12 noiembrie) a lui Daika Attila, la Radio Transilvania, Joe Balogh, unul dintre organizatorii evenimentului muzical, a arătat că Primăria Oradea nu a permis amplasarea de afişe de promovare, nici unor persoane care se ocupă de regulă de aşa ceva, dar nici celor de la Filarmonică. Asta în ciuda faptului că ar fi fost plătiţi ceva bănuţi pentru această reclamă şi deşi este o porcărie rezervarea exclusiv pentru partidele politice a locurilor publice de afişaj din urbe. A, dacă Primăria s-ar fi mobilizat şi ar fi amplasat prin oraş locuri într-adevăr SPECIALE, dedicate numai campaniei electorale, lăsând libere celelalte locaţii tradiţionale destinate afişajului public, atunci totul ar fi fost OK. Toată lumea ar fi fost împăcată. Dar aşa…
Colac peste pupăză, am aflat tot azi că până şi concertul Iris de duminica trecută (de la Casa de Cultură a Sindicatelor) a putut fi promovat prin afişe numai pentru că trupa s-a legat de candidatul Sorin Oprescu, aflat în turneu electoral prin mai multe oraşe din ţară. Altfel? Nici vorbă de expunere de afişe în locurile publice. Că nu avea nimic cu partidele. Care, culmea, nici nu plătesc în această perioadă pentru publicarea moacelor candidaţilor pe care îi susţin.
Democraţie şi cultură, vă halim!

Reclame

Un răspuns to “În Oradea, campania electorală dăunează grav culturii”

  1. ALex said

    Bun articol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: