Blogul lui Andrei Şandor

Actualitate orădeană, comentarii, atenţionări etc.

Dilema Prefecturii Bihor: liberalii mint sau nu cunosc Legea?

Posted by Andrei Sandor pe 16/11/2009

gavrilaghileaAcuzată de PNL Bihor că ar fi un factor care ar sprijini fraudarea alegerilor prezidenţiale, Instituţia Prefectului Judeţului Bihor dă replica: „…Ori PNL  nu cunoaşte legea, ori vrea cu bună ştiinţă să inducă în eroare…”. De asemenea, avem de a face cu un protest „…energic pentru faptul că prefectul de Bihor este catalogat drept hoţ şi potenţial factor de fraudare a alegerilor de duminică”, aşa cum au arătat liberalii bihoreni, într-un comunicat transmis în cursul zilei de sâmbătă, 14 noiembrie.
Potrivit replicii Prefecturii, „acuzaţia (n.b.: redactată de liberali) are la bază o listă cu 190 de persoane, propuse de prefect, care n-au mai fost trase la sorţi, motiv pentru care, de altfel, PNL Bihor a depus o contestaţie la Biroul Electoral Judeţean”. Cancelaria Prefectului menţionează că „Instituţia Prefectului Bihor a depus şi depune în continuare toate eforturile pentru corecta desfăşurare a scrutinului pentru alegerile prezidenţiale, fapt dovedit de derularea acţiunilor pregătitoare procesului electoral”. Răspunsul public dat PNL se referă şi la legislaţia privind alegerea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor secţiilor de votare, principalul măr al actualei discordii. Este vorba despre Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004 (actualizată) privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României, care stipulează:
Art. 712. (1) Birourile electorale ale secţiilor de votare sunt alcătuite dintr-un preşedinte, un locţiitor al acestuia, care sunt, de regula, jurişti, precum si din cel mult 7 reprezentanţi ai formaţiunilor politice care au propus candidaţi. Birourile electorale ale secţiilor de votare nu pot funcţiona cu mai puţin de 5 membri.
(5) În cazul în care numărul juriştilor este insuficient, listele vor fi completate, la propunerea prefectului, cu persoane cu o reputaţie bună în localitate, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 74 alin. 2 (art. 7 alin. 2: Birourile electorale sunt alcătuite numai din cetăţeni cu drept de vot. Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, locţiitorii acestora si reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente în birourile electorale nu pot avea apartenenţă politică. Candidaţii în alegeri, soţul, soţia, rudele şi afinii acestora până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale).
Prin urmare, se consideră că „…prefectul Gavrilă Ghilea (foto) a respectat litera şi spiritul legii în momentul în care a propus lista celor 190 de persoane pe care le consideră de bună reputaţie pentru a îndeplini calitatea de preşedinte sau locţiitor al secţiilor de votare. Dintre cele 190 de persoane, 139 au fost jurişti (de drept preşedinţi ai secţiilor de votare, fără a fi traşi la sorţi), astfel încât prefectul a garantat pentru buna reputaţie doar în cazul a 51 de candidaţi, dintr-un total de 812 cereri depuse”.
Cancelaria Prefectului regretă modul de abordare al PNL şi susţine că acuzaţiile liberalilor sunt „nefondate şi făcute din interese politicianiste”. De asemenea, Prefectura precizează că ieşirile în presă cu astfel de acuze „nu servesc interesului public, ci vânează doar un beneficiu strict electoral”.

Reclame

Un răspuns to “Dilema Prefecturii Bihor: liberalii mint sau nu cunosc Legea?”

  1. auradeoradea said

    Doamne, sa se termine si alegerile astea , sa avem un pic de liniste …politica !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: