Blogul lui Andrei Şandor

Actualitate orădeană, comentarii, atenţionări etc.

Protocol bihorean între Inspectoratul Şcolar şi Garda de Mediu

Posted by Andrei Sandor pe 20/11/2009

Vineri, 20 noiembrie, sediul Partidului Democrat-Liberal filiala Bihor a găzduit un eveniment care este menit a încorona oficial un proiect demarat încă din anul 2005. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor şi Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) au semnat un Protocol prin care se naşte, practic, o nouă disciplină şcolară, legată de ecologie şi de protejarea mediului înconjurător. Şefii celor două instituţii amintite, Călin Mocan (GNM) şi Dorel Luca (ISJ) au semnat documentul, amintind că entităţile pe care le reărezintă colaborează foarte bine de mai multă vreme. Noutatea acţiunii comune ecologice este că, după o fază pilot cu 45 de unităţi şcolare bihorene, Ministerul Educaţiei a inclus această „materie” în oferta lui naţională. Lansarea generală a avut loc în 2008.
Inspectorul Elisabeta Roşu, responsabil de proiect, a precizat că, în Bihor, au fost „predate” copiilor forme diversificate de protecţie a mediului. Pentru a-i atrage pe juniori în direcţia ecologiei, noua materie a fost inclusă în calendarul extraşcolar al Ministerului de resort. Elevii, dar şi preşcolarii care au participat până acum la acest proiect au trebuit să realizeze diverse portofolii cu aspecte din activitatea lor. Mai concret, tinerilor participanţi li s-a oferit şansa de a merge pe teren, fapt care s-a dovedit extrem de spectaculos pentru tineri.
Finalitatea acestor demersuri s-a materializat prin adoptarea spre îngrijire a unor areale, adică îngrijirea şi păstrarea echilibrului natural în curtea şcolii sau/şi a altor spaţii verzi. Şeful Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan spune că instituţia pe care o conduce va face din nou eforturi pentru a găsi surse de finanţare pentru tipărirea manualelor aferente, acestea urmând a fi distribuite gratuit. Pe lângă toate atuurile evidente ale disciplinei verzi, inspectorul Roşu (foto) precizează că este singura care a fost tradusă şi în limba maghiară.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: