Blogul lui Andrei Şandor

Actualitate orădeană, comentarii, atenţionări etc.

29 de ani fără John Lennon…

Posted by Andrei Sandor pe 08/12/2009

8 decembrie 1980. Ziua în care o lume întreagă a jelit şi în care, an de an, continuăm să îl plângem pe unul dintre cei mai importanţi muzicieni şi luptători pentru libertate şi pentru iubire. John Lennon, întemeietorul formaţiei The Beatles, avea 40 de ani împliniţi şi o poftă de viaţă şi de muzică aşa cum nu a mai avut în ultimii 10 ani. Împreună cu soţia sa, Yoko Ono şi cu gândul la fiul cel mic, Sean (de care s-a ocupat mai ceva ca o mamă!), John a plecat de la studiourile Hit Factory din New York spre casă. Asta după încă o zi reuşită în care a băgat la cutie ceva înregistrări, sub bagheta producătorului Jack Douglas. Lennon era fericit: relaţia cu Yoko renăscuse, al doilea său copil însemna totul pentru el, iar cheful de a cânta şi de a compune i-a revenit. Rezultatul: o serie de melodii superbe, apărute, parţial, post mortem, pe albumul „Double Fantasy”.
 În seara cu pricina, 8 decembrie, acum 29 de ani, soţii Lennon urmau să ajungă acasă. Însă, din umbră, în faţa reşedinţei din imobilul Dakota House, apare nebunul care avea să curme viaţa lui John. Acelaşi nebun căruia nu-i scriu numele şi căruia, culmea, muzicianul îi acordase un autograf cu câteva ore mai devreme. Restul se cunoaşte şi e deja legendă. În fotografia alăturată aveţi imaginea-document în care este surprins momentul când artistul îi dă un autograf celui care-i va deveni asasin…
De atunci, în fiecare an, ziua de 8 decembrie înseamnă pentru muzicieni, fani şi cetăţenii Terrei un moment de omagiu pentru un om care nu a făcut altceva toată viaţa decât să militeze pentru dragoste, democraţie şi libertate.
John Lennon avea doar 40 de ani. Nici nu îndrăznesc să mă gândesc câtă muzică ar mai fi realizat acest om dacă nu ar fi fost asasinat. Dar dacă s-ar fi reunit The Beatles, cândva în anii ’80 sau ’90? Hai să nu îmi fac rău!
Dormi în pace, John!

*foto: static.guim.co.uk

Reclame

Un răspuns to “29 de ani fără John Lennon…”

  1. Lulu said

    Anul ăsta am uitat de comemorare! Culmea e că pe tot parcursul zilei respective am avut senzaţia că 8 decembrie înseamnă ceva pt mine, dar nu mi-a picat fisa. Despre Lennon, aceeaşi întrebare pe care o spunea mama lui Jerry Seinfeld (cea din serial) despre fiul său: „Cum ar putea cineva să nu-l iubească?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: