Blogul lui Andrei Şandor

Actualitate orădeană, comentarii, atenţionări etc.

Primăria Oradea luptă cu ifosele lui Cornel Durgheu

Posted by Andrei Sandor pe 19/08/2009

corneldurgheuSolicitat să evacueze spaţiile ocupate de către Fundaţia sa în incinta Cetăţii Oradea, ex-decanul Facultăţii de Arte Vizuale din cadrul Universităţii din Oradea nu cedează uşor. De fapt, Cornel Durgheu este atât de căpos, încât a dat în judecată executorul judecătoresc care a dus la îndeplinire evacuarea, a cerut, în paralel, un nou spaţiu de la administraţia locală şi a refuzat fiecare ofertă a acesteia din urmă. Având în vedere situaţia încâlcită şi care ar putea arunca Municipalitatea într-o lumină nu tocmai favorabilă, administraţia locală a transmis precizările de rigoare referitoare la acest caz.

Fundaţia Culturală „Cetate Durgheu” a dobândit dreptul de folosinţă asupra spaţiului locativ din Cetatea Oradea, pentru o suprafaţă de 271,54 mp cu un număr de 7 încăperi în Corpul G, în temeiul contractului de închiriere nr. 78/12.11.1998.
Prin notificarea nr. 3/09.01.2007 s-a adus la cunoştinţa Fundaţiei Culturale „Cetate Durgheu” să evacueze până la data de 10.02.2007, spaţiul ocupat. Notificarea a fost impusă în baza anexei procesului verbal de control nr. 124/2000 emis de Inspecţia Judeţeană în Construcţii prin care se arată că Corpul G se află într-un proces de degradare, existând riscul accidentării utilizatorilor sau a persoanelor care circulă în acea zonă. Fundaţia Culturală „Cetate Durgheu”, reprezentată prin Durgheu Cornel, nu s-a supus procedurii de evacuare a spaţiului în termenul prevăzut în notificare, respectiv 10.02.2007, trecându-se astfel  la evacuarea acestuia prin instanţă (dosarul nr. 2154/271/2007, aflat la Judecătoria Oradea). S-a pronunţat sentinţa Civilă nr. 6750/2007, investită la data de 31.03.2009 prin care s-a dispus evacuarea Fundaţiei Culturale „Cetate Durgheu”din spaţiul situat în P-ţa Independenţei, nr. 39, Cetatea Oradea, Corpul G.
În data de 28.05.2009 s-a procedat la punerea în aplicare a dispoziţiilor Sentinţei Civile nr. 6750/2007 prin executorul judecătoresc Bucurean Ioan. Intrarea în spaţiul situat în Cetatea Oradea, Corp G s-a facut cu acceptul dlui Durgheu, care a permis reprezentanţilor Administraţiei Imobiliare Oradea şi a executorului judecătoresc accesul în spaţiu, dar apoi a părăsit imobilul îndreptandu-se către sediul Primăriei Oradea. Evacuarea s-a efectuat prin executorul judecătoresc Bucurean Ioan, în baza sentinţei civile nr. 6750/2007. Bunurile evacuate au fost inventariate şi au fost depuse la magazia Administraţiei Imobiliare Oradea, situată pe strada Barcăului, acestea putând fi recuperate, în urma unei solicitări. Personalul institutiei nu a ridicat nici o lucrare de artă, acestea fiind ridicate de catre fiul d-lui Durgheu.
Persoanele prezente la evacuare nu au comis nici un abuz, din contră au procedat la punerea în aplicare a legii, respectiv punerea în executare a unei sentinţe civile irevocabile.
Potrivit relatărilor date de executorul judecătoresc, Bucurean Ioan, dl Durgheu Cornel a formulat o plângere penală împotriva acestuia, motiv pentru care evacuarea a fost temporar sistată, conform legii.
În ceea ce priveşte sesizarea d-lui Durgheu Cornel referitoare la faptul că sentinţa civilă nr. 6750/2007 nu ar fi adresată/opozabilă atelierului de creaţie, cu contract din anul 1994 – pavilionul G – Cetatea Oradea, ci numai sediului Fundaţiei Culturale „Cetate Durgheu” din acelaşi pavilion G, Administraţia Imobiliară Oradea face precizarea că prin contractul de închiriere nr. 78/12.11.1998 a fost atribuită în folosinţă, către Fundaţia Culturală „Cetate Durgheu”, suprafaţa de 271,54 mp din totalul suprafeţei corpului G de 343,70 mp.

cetate_durgheuCu privire la întreaga suprafaţă utilă a Corpului G precum şi cu privire la contractele de închiriere ce au fost încheiate pentru această suprafaţă, inclusiv cel încheiat pentru Atelierul de Sculptură „Cornel Teodor Durgheu”, Administraţia Imobiliară Oradea face următoarele precizări:
1. Prin contractul de închiriere nr. 65987/26.10.1995 s-a atribuit către Praja Gheorghe o suprafaţă utilă de 58 mp (2 încăperi) din corpul G, cu o perioadă de valabiliate de un an, respectiv până la data de 01.10.1996, cu destinaţia atelier sculptură. După expirarea contractului de închiriere chiriaşul a fost lăsat în continuare să folosească imobilul în schimbul obligaţiei de plată a chiriei, situaţie în care a intervenit tacita relocaţiune, situaţie reglementată de lege. Raporturile contractuale au încetat la data de 31.03.2000 când prin adresa nr. 107839/31.03.2000 chiriaşul a renunţat la beneficiul locaţiunii.
2. Prin contractul de închiriere nr. 18/30.08.1994 s-a atribuit către Durgheu Cornel folosinţa unei suprafeţe de 140 mp din Corpul G cu o perioadă de valabilitate de un an, până la data de 01.09.1995.
3. Prin contractul de închiriere nr. 78/12.11.1998 i-a fost atribuită în folosinţă Fundaţiei Culturale „Cetate Durgheu” suprafaţa de 271,54 mp pentru o perioadă de 6 luni, care a expirat la data de 31.12.1998.
Contractele de închiriere menţionate la punctele 2 şi 3 au fost semnate, în calitate de reprezentant, de către Cornel Durgheu. Astfel, în ceea ce priveşte Administraţia Imobiliară Oradea  este evident faptul că raporturile locative ale atelierului de creaţie au încetat odată cu încheierea contractului de închiriere în favoarea Fundaţiei Culturale „Cetate Durgheu”.

În ceea ce priveşte atribuirea unui alt spaţiu cu altă destinaţie pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor Fundaţiei Culturale „Cetate Durgheu”, d-l Durgheu Cornel a depus la sediul Administraţiei Imobiliare Oradea o solicitare în acest sens, în urma căreia i s-a prezentat lista spaţiilor care în momentul de faţă nu sunt grevate de nici un contract de închiriere/de comodat. Acesta  a refuzat însă spaţiile prezentate pe motiv că nu corespund cerinţelor sale.
Având în vedere cele menţionate mai sus, Consiliul Local prin Administaţia Imobiliară Oradea este obligat să treacă la efectuarea măsurilor de evacuare ce se impun pentru a preveni producerea de prejudicii şi în vederea preîntâmpinării accidentelor care ar putea avea loc.

*foto: oron.ro şi Ghimpele de Bihor

Un răspuns to “Primăria Oradea luptă cu ifosele lui Cornel Durgheu”

  1. ctdreptu said

    Ce prostii si ce NEADEVARURI puteti scrie !!!? De ce faceti acest lucru fara a va documenta !! Cata lipsa de respect !

Lasă un comentariu