Blogul lui Andrei Şandor

Actualitate orădeană, comentarii, atenţionări etc.

Programul detaliat al Săptămânii Prevenirii Criminalităţii

Posted by Andrei Sandor pe 19/09/2009

afis_SPCV-am promis în cadrul unui post anterior că în weekend am să public calendarul detaliat al Săptămânii Prevenirii Criminalităţii. Iată-l:

Luni, 21 septembrie – Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor

09.00 – 14.00: Întâlniri ale poliţiştilor din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi de proximitate cu elevi din instituţiile de învăţământ din judeţ, sub denumirea „Sfaturi pentru cei mici şi cei mari, din partea poliţiştilor bihoreni”. Poliţiştii de proximitate şi cei ai Compartimentului de Prevenire a Criminalităţii vor fi prezenţi în Municipiul Oradea, la următoarele instituţii de învăţământ: 09.00 – Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu”, 10.00- Colegiul Naţional „ Mihai Eminescu”,12.00- Colegiul Naţional „ Andrei Şaguna”,10.00 – Şcoala cu clasele I- VIII „Oltea Doamna”, 10.00 – Şcoala cu clasele I – VIII „Avram Iancu”, 12.00 – Şcoala cu clasele I – VIII nr. 11.
Activitatea preventivă de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” va fi realizată în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea. Vor fi dezbătute teme referitoare la prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizarea minorilor, la activităţi urmând a fi invitaţi şi partenerii tradiţionali ai IPJ Bihor în prevenirea criminalităţii, respectiv reprezentanţi ai Oficiului pentru Trafic de Persoane, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, Uniunii Femeilor etc.
11.00 – 12.00: la Centru de Primire în Regim de Urgenţă pentru Copii Străzii din Municipiul Oradea (strada Traian Lalescu nr.3), va avea loc activitatea denumită „Primii paşi în siguranţă”, în cadrul căreia vor fi dezbătute teme referitoare la prevenirea victimizării minorilor.
13.10 – 14.10: – Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Municipiul Oradea – activitatea cu caracter preventiv „Atenţie la pericolele vieţii”, scopul fiind prevenirea agresivităţii şi victimizării minorilo. În cadrul acţiunilor ce vor fi desfăşurate la liceul mai sus amintit, agresivitatea va fi simbolizată printr-un joc de rol în care vor fi implicaţi şi elevii, desfăşurat sub forma unei piese de teatru. Maniera diferită de abordarea subiectului e menită să ajute la aprofundarea procesului de autocunoaştere a tinerilor şi să identifice modalităţi de comportament alternative celui agresiv. Activitatea este realizată cu ajutorul unui psiholog din cadrul Centrului de Educaţie Incluzivă nr. 1 din Municipiul Oradea.

Marţi, 22 septembrie – Prevenirea criminalităţii în mediul rural
12.00 – 14.00: Şcoala cu clasele I – VIII din localitatea Sântandrei – lansarea proiectului „Sfaturi mari pentru cei mici”, în scopul prevenirii delincvenţei juvenile şi victimizării copiilor. Ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Sîntandrei vor organiza diverse activităţi cu caracter preventiv în comunitate, întâlniri cu cetăţenii: vor avea loc proiecţii de filme educativ – preventive menite a conştientiza cetăţenii în sensul dezvoltării unui comportament preventiv, vor fi distribuite pliante cu recomandări utile pentru toţi participanţii la trafic, fie ei conducători auto, pietoni sau biciclişti, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la urmările devastatoare pe care le poate avea o clipă de neatenţie în trafic. În cursul aceleiaşi zile, poliţiştii din cadrul posturilor comunale de poliţie vor derula activităţi preventive în unităţile de învăţământ din mediul rural.

Miercuri, 23 septembrie – ZIUA POLIŢIEI DE PROXIMITATE
10.00 – sub genericul „Poliţistul de proximitate şi prevenirea criminalităţii”, ziua va debuta cu participarea poliţiştilor de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea la emisiunea de dimineaţă a postului local de radio „Radio Vocea Evangheliei”, în scopul conştientizării cetăţenilor asupra necesităţii respectării unor reguli de comportament în spaţiul public şi nu numai.
12.00 – 14.00: „Un om prevenit – un om salvat” – campanie de distribuire a unor pliante cu recomandări preventive de către poliţiştii de proximitate, cei de la prevenirea criminalităţii şi reprezentanţii Centrul Regional Oradea din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, în zonele aglomerate ale municipiului (supermarket Crişul şi în zona pietonală a străzii Republicii)
13.00: „Împreună pentru siguranţa ta!” – activităţi de prevenire a victimizării persoanelor vârstnice. Cu această ocazie, poliţiştii de proximitate alături de cei ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor participa la întâlniri cu persoanele de vârsta a treia, în cadrul celor patru Centre Multifuncţionale din municipiul Oradea.

prevenire_criminalitateJoi, 24 septembrie – ZIUA PREVENIRII VIOLENŢEI ÎN FAMILIE”
12.30 – 15.00 – Campania stradală „Prin indiferenţă încurajăm violenţa”. Acţiunile din cadrul campaniei stradale se vor desfăşura pe strada Republicii din Municipiul Oradea, în zona pietonală (în gangul din proximitatea magazinului Terranova), unde va fi amenajat şi un punct de informare cu materiale preventive cu tematică adecvată. Scopul campaniei stradale: sensibilizarea opiniei publice cu privire la implicaţiile fenomenului violenţei în familie şi a urmărilor sale; promovarea egalităţii de şanse, parte inseparabilă a procesului de dezvoltare şi evoluţie a societăţii. Acţiunile vor fi derulate cu sprijinul a peste 25 de voluntari, membri ai Uniunii Femeilor Bihor, elevi voluntari din cadrul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” şi Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Municipiul Oradea. În cadrul campaniei vor avea loc următoarele activităţi: expoziţie de desene cu tematică anti – violenţă, sub sloganul „Violenţa … până când?”. Cu această ocazie vor fi expuse peste 30 de desene cu mesaje anti-violenţă realizate de elevi din instituţii de învăţământ bihorene, cele mai bune desene urmând a fi premiat. Totodată, vor avea loc proiecţii de filme cu caracter educativ – preventiv, cu tematică de prevenire a violenţei intrafamiliale, realizarea unui „Jurnal de mesaje”, în care vizitatorii îşi pot lăsa mesajele de încurajare pentru victimele violenţei intrafamiliale. „Violenţa ne priveşte pe noi toţi” – distribuire de materiale preventive pe zona pietonală a străzii Republicii din Municipiul Oradea. Decernarea unor diplome de „Cel mai bun voluntar” pentru voluntari implicaţi în această campanie.

Vineri, 25 septembrie – „ZIUA EDUCAŢIEI RUTIERE” Siguranţa rutieră – o prioritate pentru poliţia bihoreană
07.00 – 08.00: Activitate desfăşurată cu patrula şcolară de circulaţie în zona adiacentă Şcolii cu clasele I – VIII din localitatea Sânmartin;
08.00- 09.00: Şcoala cu clasele I – VIII Sânmartin – Activităţi de educaţie rutieră derulate de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de proximitate din Băile Felix; 10.00: Şcoala cu clasele I – VIII nr. 11 din Municipiul Oradea – Activităţi de educaţie rutieră derulate de poliţiştii de proximitate.
11.00: Centrul de Primire în Regim de Urgenţă pentru Copii Străzii din Municipiul Oradea (situat pe strada Traian Lalescu nr.3) – activitatea cu caracter preventiv „Atenţie la pericolele străzii”. Vor fi dezbătute teme referitoare la prevenirea victimizării copiilor prin accidente rutiere şi vor fi proiectate filme educativ – preventive cu tematică rutieră.
11.00 – 18.00 – Activităţi preventive în cadrul evenimentului „Expo Varadinum”, desfăşurat în cadrul ediţiei din acest an a Toamnei Orădene. La standul de prezentare al poliţiei bihorene vor fi expuse două autoturisme, unul din dotarea Poliţiei de Proximitate şi un autoturism de intervenţie, folosit în cercetarea la faţa locului, aparţinând Serviciului Poliţiei Rutiere.

*foto: afiş Poliţie şi ovidan.ro

Un răspuns to “Programul detaliat al Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”

  1. I enjoy what you guys tend to be up too. This type of clever work and exposure!
    Keep up the superb works guys I’ve included you
    guys to blogroll.

Lasă un comentariu