Blogul lui Andrei Şandor

Actualitate orădeană, comentarii, atenţionări etc.

Un CD de milioane: „Renegade Creation”

Posted by Andrei Sandor pe 27/08/2010

Fără reţineri, spun că cel mai bun album de blues-rock din ultimii câţiva ani a apărut în 2010. Sunete de Hendrix care se întâlneşte cu Clapton şi atmosferă de bar de specialitate din suburbiile New Orleans şi Chicago. Albumul „Renegade Creation” apare sub sigla Shrapnel Records (Mascot Music) şi este o creaţie comună a 4 muzicieni de top din Statele Unite. Fiecare cu CV-ul personal şi deosebit de bogat. Reţeta: 2 chitarişti, un băsar şi un tobar. Muzica: pe cât de simplă, pe atât de puternică şi cu efect asupra celui care o ascultă. Cea mai bună descriere a materialului este enumerarea instrumentiştilor şi asta pentru că piesele sunt nou-nouţe, originale, deci nu aveţi de unde altundeva să le cunoaşteţi. Aşa că puneţi-vă centurile:
Michael Landau şi Robben Ford – chitară solo, Jimmy Haslip – bas şi Gary Novak – tobe. Dacă sunteţi muzicieni, nici nu mai aveţi nevoie de detalii suplimentare. Dacă nu, dar vă place muzica de calitate şi judecaţi prin prisma colaborărilor artiştilor, aflaţi că avem parte de 4 oameni care şi-au pus deja amprenta pe rock-jazz-blues-fusion. Doar ca idee, Haslip (biografie aici) este basistul stângaci al legendarei trupe The Yellowjackets, iar Robben Ford (click pentru detalii) este chitaristul care a avut şansa de a-l acompania (printre alţii) pe George Harrison în anii ’70, dar a apărut şi în trupa lui John Mayall şi în cea a lui Gregg Allman. De asemenea, Ford a fost chitaristul formaţiei de fusion a cunoscutului saxofonist Tom Scott, The LA Express. Despre Michael Landau (site oficial) vă pot spune că este unul dintre greii scenei de studio din Statele Unite. Cât despre bateristul Gary Novak (vezi mai multe aici), şi acesta este un mare as al ritmului, serviciile lui fiind la mare căutare. Iată câteva referinţe: Lee Ritenour, Alanis Morisette, George Benson, Chaka Khan, Alan Holdsworth, David Sanborn etc.
De menţionat că discul celor patru, „Renegade Creation”, nu este chiar atât de renegat precum se spune în titlu. Apărut în primăvară, albumul a debutat pe locul 6 în clasamentul de blues al celebrului Billboard. Iar de atunci, concertele merg în lanţ, atât pentru acest proiect, cât şi pentru cele adiacente ale muzicienilor care au realizat acest excepţional album.
Căutaţi discul pentru că MERITĂ!

Lasă un comentariu